![](/media/lib/497/n-mikroplastik(2)-e1ea881c94e3eaff5648417a40d98acf.jpg)
Istnieje związek między koncentracją plastiku w organizmie a problemami zdrowotnymi
2 stycznia 2025, 11:34Plastik jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych zanieczyszczeń. Znaleziono go w najbardziej odległych regionach planety, a mikro- i nanoplastik znaleziono wewnątrz organizmów roślinnych i zwierzęcych. Zanieczyściliśmy nim cały łańcuch pokarmowy. Coraz więcej badań jest prowadzonych pod kątem obecności plastiku na naszych organizmach, a jego wpływem na zdrowie. Naukowcy z chińskiego Uniwersytetu Rolnictwa i Leśnictwa Zhejiang informują o znalezieniu związku pomiędzy koncentracją plastiku w organach, uszkodzeniami tkanek i problemami zdrowotnymi.
![](/media/lib/88/n-serduszko-89bc49cfb23dde7efac9785ec27dee81.jpg)
Kwas żółciowy zapobiega miażdżycy
7 grudnia 2011, 11:55Choroby serca są silnie powiązane z otyłością i cukrzycą. Naukowcy uważają, że dzieje się tak, ponieważ wszystkie 3 obejmują przewlekły, lecz niezbyt intensywny stan zapalny. Szwajcarskie badania wydają się potwierdzać to przypuszczenie, ponieważ okazało się, że podawanie zmodyfikowanego kwasu żółciowego (INT-777) zapobiega miażdżycy. I to właśnie dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym.
![](/media/lib/259/n-molosek-brazylijski-f39bae621d443afa8940ad54b7bc19f5.jpg)
Nowy rekordzista prędkości lotu poziomego
9 listopada 2016, 12:40Moloski brazylijskie (Tadarida brasiliensis) są najszybszymi lotnikami w świecie zwierząt. Dotąd rekordy prędkości lotu poziomego przypisywano przedstawicielom rodziny jerzykowatych (Apodidae); jerzyk zwyczajny (Apus apus) potrafi np. osiągnąć szybkość ponad 100 km/h.
![](/media/lib/94/n-skrzypce-380dd894e19a03f032d075594ad04049.jpg)
Stradivariusa po dźwięku nie poznacie...
3 stycznia 2012, 13:29Grając na skrzypcach, zawodowi muzycy nie są w stanie stwierdzić, czy jest to wart fortunę stradivarius, czy instrument wykonany w zeszłym tygodniu lub miesiącu. Co więcej, gdy zapyta się ich, który instrument chcieliby zabrać do domu, wskażą raczej na współczesne skrzypce (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/134/n-pszczoly-589960edecbddc65273e273e12e1f8b8.jpg)
Pszczela broda - pożyteczna sztuczka
6 grudnia 2016, 06:51Trzydziestojednoletni Egipcjanin Mohamed Hagras organizuje pokazy tzw. pszczelej brody (Beard of Bees). Wabi owady za pomocą przyczepionego do podbródka pojemnika z feromonami matki.
![](/media/lib/97/n-protest-e56cc63aab20585857031f8172a52d16.jpg)
Parlamentarzyści wycofują poparcie dla SOPA i PIPA
19 stycznia 2012, 07:37Protest przeciwko ustawom SOPA i PIPA, który przetoczył się przez sieć, już dał pierwsze istotne rezultaty. Kilku senatorów i przedstawicieli Izby Reprezentantów, którzy przedłożyli ustawy, wycofało lub zapowiedziało wycofanie poparcia dla nich.
![](/media/lib/117/n-kobieca-twarz-4b46ad349052a15b25b7f3f721a4c878.jpg)
Szczotka do nauki czesania
4 stycznia 2017, 12:06W zaprezentowaną na targach CES 2017 inteligentną szczotkę Hair Coach L'Oréala wbudowano mikrofon, szereg czujników, a także żyroskop i przyspieszeniomierz. Gdy szczotkuje się za mocno, urządzenie zaczyna wibrować. Stworzono je, by uczyć ludzi lepiej czesać włosy.
![](/media/lib/101/n-piorun-0b3476ddf7fd1e3d3eb8c93a144412df.jpg)
Prąd bez kabli coraz bliżej
9 lutego 2012, 14:49Przed pięcioma laty informowaliśmy o stworzeniu przez Massachusetts Institute of Technology technologii bezprzewodowego przesyłania prądu - Witricity. Teraz firma o tej samej nazwie zapowiada, że jej pierwsze urządzenia trafią na rynek jeszcze w bieżącym roku.
![](/media/lib/267/n-gabka-e67d1e60bd43ec39c649698c51cfff6b.jpg)
Związek z gąbki zwalcza lekoopornego gronkowca złocistego
8 lutego 2017, 14:57Związek wyekstrahowany z głębinowej gąbki odłowionej w okolicach Bahamów wykazuje silną aktywność w stosunku do metycylinoopornego gronkowca złocistego (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...